Prijsuitreiking de heer E. Bechthum

Considerans, uitgesproken door prof.dr.ir. E.R. Fledderus,
op de KIVI bijeenkomst te Delft op 18 mei 2016

Voorzitter, dames en heren,

In zijn vergadering van 29 januari 2016 heeft het bestuur van de Stichting Wetenschappelijk Radiofonds Veder besloten de Vederprijs 2015 toe te kennen aan dr.ir. Elbert Bechthum, "Voor zijn wetenschappelijk onderzoek en optimaal ontwerp van een geïntegreerde mixer-DAC ten behoeve van breedbandige multicarrier-transmissie."

Breedbandige multicarrier-transmissie houdt in dat er meerdere carriers door een zender tegelijkertijd worden verzonden. Elke carrier heeft een bepaald frequentiegebied, een kanaal, om daarin informatie van één of meer gebruikers in te verzenden. Bij conventionele 'single carrier'-transmissie wordt eerst op lage frequentie een carrier gemoduleerd. Dat vindt plaats in het digitale domein. Dat levert dus een frequentieband, ook wel kanaal genoemd, maar nog wel bij lage frequentie. Dat digitale signaal wordt dan omgezet naar analoog met een DA converter. Vervolgens wordt dit omhoog gemoduleerd naar de uiteindelijke hoge carrierfrequentie en worden met behulp van filters alle frequentiecomponenten buiten de band goed weg gefilterd. Daarna wordt het via een vermogensversterker versterkt zodat het via een antenne kan worden uitgezonden.

Een voorbeeld is GSM; dit is ook het voorbeeld dat in het proefschrift van Elbert Bechthum is gebruikt. In veel moderne smart phones zit ook (nog) een GSM-radio en het signaal dat u op die manier ontvangt heeft al de hiervoor genoemde stappen ondergaan alvorens het uitgezonden werd via één van de antennes op de dichtstbijzijnde basisstation, zoals u die overal om u heen kunt zien staan. Omdat er natuurlijk heel veel mensen om u heen ook signalen ontvangen van dezelfde zender, worden al die signalen, nadat ze elk versterkt zijn door een vermogensversterker bij elkaar opgeteld via 'power combiners', alvorens het gecombineerde signaal via de antenne wordt uitgezonden. Al die verschillende hardware-kanalen, de filters, de combiner, etc. zijn niet efficiënt in hoeveelheid hardware, vragen ongelooflijk veel vermogen en zijn duur in opzet en in onderhoud.

Dat brengt ons bij de breedbandige multicarrier-transmissie, die we eerder al hebben genoemd, waarbij een aantal carriers tegelijkertijd worden verwerkt, door één digitale basisbandmodulator, één DA, één analoge mixer en één vermogensversterker worden verwerkt. Ook het aantal combiners en filters voor de antenne reduceert hiermee evenredig met het aantal tegelijkertijd verwerkte signalen. Dat levert al met al dus een hoop winst op in hardware- en vermogensefficiëntie, en in kosten voor opzet en onderhoud.

Echter, er is ook een nadeel; de combinatie van die frequentiebanden leidt tot een veel bredere frequentieband die door die gemeenschappelijke hardware verwerkt moet worden. Dat levert technisch gezien diverse problemen op. Zo moet de maximale signaaluitsturing nu gedeeld worden door de diverse deelsignalen, dus per signaal hebben we minder uitsturing ter beschikking, hetgeen slecht is voor de signaalruisverhouding. De brede band levert ook veel meer ruis op, dus de eisen aan de signaal-ruisverhouding worden nog hoger. Bovendien moeten de banden nu, omdat geen externe filters meer mogelijk zijn, onderling erg goed gescheiden blijven in het frequentiedomein, dus de spectrale zuiverheid moet erg hoog zijn. Tot slot zijn de lineariteitseisen heel erg hoog, omdat de deelsignalen anders met elkaar gaan interfereren. Voor de gecombineerde digitale modulator is dit nog wel te doen. Zowel voor DA als voor de analoge mixer leidt echter de combinatie van breedbandigheid en lineariteit tot extreem hoge eisen die alleen met dedicated en complexe elektronica gerealiseerd kan worden. Ook de flexibiliteit laat nog steeds te wensen over, omdat vanaf de mixer alles analoog is. Dus wel veel winst, maar het kan nog steeds beter.

Een logische stap lijkt dan de mixer ook digitaal te maken en de omzetting naar analoog pas daarna te doen. Voor de mixer kan dat, maar voor de DA betekent dit dat deze op de omhoog gemoduleerde frequenties moet kunnen werken; die snelheden zijn niet haalbaar, gegeven ook de lineariteitseisen.

En daarmee komen we aan de inbreng van Elbert Bechthum. Hij heeft bovenstaande situatie goed geanalyseerd en is gekomen met een voorstel voor een gecombineerde mixer/DA functie op één chip. Die combinatie betekent meer dan de twee functies samenbrengen op een chip; dat zou nog steeds niet haalbaar zijn. De clou zit hem in een zeer slimme verstrengeling van beide functies op circuitniveau; je zou kunnen zeggen dat de mixer binnen in de DA conversie is geïmplementeerd. De basisfunctie van een DA is dat van elk bit een analoge stroom wordt gemaakt en dat die stromen worden opgeteld. Heel simpel gezegd kom het er in het geval van Elbert Bechthum op neer dat er eerst allemaal nauwkeurige, maar wel gelijke analoge stromen worden gemaakt, die al dan niet aangezet worden op grond van de digitale informatie; met de signaalafhankelijke optelling van al deze nauwkeurige eenheidsstroompjes, wordt echter nog gewacht. Eerst worden die nu omhoog gemoduleerd door de mixer, die gevormd wordt door een paar extra schakelende transistoren in het signaalpad. Daarna volgt de bitcode, dus signaalafhankelijke optelling. Op deze manier ziet de mixer nog geen signaalafhankelijke stromen en daarmee wordt de eis die gesteld wordt aan zijn lineariteit sterk verlaagd. Dit is natuurlijk een sterk versimpelde weergave die alleen de basisgedachte weergeeft. In de praktijk komt er veel meer bij kijken, maar daar gaan we hier niet verder op in.

Wat Elbert heeft gedaan is voor alle multicarriersystemen bruikbaar, bijvoorbeeld voor LTE waarbij we een bredere band hebben per gebruiker, maar waarbij de lineariteitseisen wel minder hoog zijn. Elbert heeft echter voor GSM gekozen, omdat daar de gecombineerde eisen het hoogst zijn. Hij heeft voor breedbandige multicarrier GSM alles volledig uitgewerkt en tot/met implementatie op IC geverifieerd. Hij heeft bovendien het frequentiebereik nog eens 2x opgeschroefd, tot 4GHz; de huidige GSM gaat tot 1990 MHz, maar voor toekomstige mobiele systemen wordt aan 4 GHz gedacht. In zijn geval kwam het dan neer op een 300 MHz band waarin meerdere van de 200 kHz GSM-kanalen in kunnen worden geplaatst. Die 300 MHz band kan dan omhooggemoduleerd worden naar keuze ergens in de totaalband van 400 MHz tot 4 GHz, zodat meerdere van deze systemen deze totaalband van GSM verder kunnen invullen, alvorens door de antenne te worden uitgezonden.

Door de verstrengelde en monolitische integratie heeft Elbert kunnen voldoen aan diverse extreem hoge kwaliteitseisen en tegelijkertijd ook veel voordelen kunnen bewerkstellingen: zeer lage initiële kosten door de hoge vorm van integratie, zeer lage vermogensdissipatie, veelzijdige toepasbaarheid, flexibiliteit in gebruik en goedkope beheerskosten door op afstand te herprogrammeren boards.

Zoals al eerder gezegd heeft Elbert zich bij de uitwerking en verificatie gericht op GSM, omdat daar de eisen het hoogst zijn. Zijn werk is echter generiek en voor veel multicarriersystemen bruikbaar, bijvoorbeeld voor LTE (met bredere band per user, maar minder hoge lineariteitseisen). Verder geven zijn uitgebreide analyses en classificaties, de nieuwe architecturen, een nieuwe vorm van segmentatie, een nieuwe vorm van calibratie en de analyse van een transformatorgebaseerde uitgang, het werk ook een hoge wetenschappelijke waarde.

Gezien het baanbrekende werk, zowel applicatief als wetenschappelijk gezien, en gezien het feit dat het toepassingsgebied, de telecommunicatie, midden in het aandachtsgebied van Veder ligt, heeft de Vedercommissie unaniem besloten om hier de Vederprijs aan te verbinden.

Ik wil daarom nu graag het woord geven aan de voorzitter van het Vederfonds, en ook nazaat van Veder, mw. Francoise Kosters, die de prijs nu zal gaan uitdelen.


Elbert Bechthum tijdens de prijsuitreiking
Elbert Bechthum ontvangt zijn prijs uit handen van de voorzitter van het Vederfonds.


Elbert Bechthum
Elbert Bechthum bij zijn presentatie hierna.